top of page

VÝJIMEČNÝMI MÍSTY ČESKÉHO RÁJE

Délka trasy: 22 km

Převýšení: 445 m


Český ráj je prostě láska. Neznám jiné slovo, které by více vystihovalo tuhle nádhernou oblast plnou krásných lesů, skal, vyhlídek, zřícenin a dalších památek. Jsem tu jako doma a mám tu prochozeno spoustu různých tras, s různými odbočkami, tam a zpět, kolem dokola, křížem krážem. Jsou tu místa, která jsou turisticky velmi profláklá i místa, která pro mnoho lidí nejsou tak známá, tak zajímavá. Trasa, kterou jsem se rozhodla v rámci svých tipů na výlety sdílet, propojuje velmi známé turistické cíle v méně prvoplánovém celodenním okruhu. Bonusem téhle trasy je to, že zde při menších odchylkách můžete narazit na místa, která zná málokdo. Ale poradím vám jedno - nehledejte je! Nechte se překvapit náhodnými objevy. V tom je totiž to největší kouzlo těchto míst.



Kacanovy - první cíl

Začátkem i koncem tohoto výletu je obec Kacanovy. Pokud cestujete autem, můžete zaparkovat na louce proti místnímu hřbitovu, kde bylo vytvořeno provizorní parkoviště pro turisty za dobrovolný poplatek. Další možností, jak se do Kacanov dostat je doprava autobusem. Mimo sezónu je to celkem oříšek, ale v létě sem poměrně často jezdí turistický autobus z Turnova, nebo z Jičína. Jako výchozí i konečný bod zde mohou posloužit dvě zastávky - Kacanovy, Hotel Králíček nebo Kacanovy, kulturní dům.


Hruboskalskem ke skále za rybníkem a na Vyskeř

Přímo od autobusové zastávky se držte modré turistické značky, která vás zavede k prvnímu turisty vyhledávanému místu. Tím je Kopicův statek přímo nad obcí Kacanovy.

Můžete s obdivem minout bývalou Jirošovu rychtu a pokračovat v cestě, nebo si projít místní okruh skalních reliéfů. Ty zde během svého života vytvořil Vojtěch Kopic, který se na statek přiženil. Prodloužení trasy ale rozhodně nebudete litovat. Je obdivuhodné, jaká historická díla zde tento nadšený vlastenec dokázal s pomocí jednoduchých nástrojů vytvořit. Texty, které jednotlivá vyobrazení doplňují, zasáhnou každého. Osobně mám tohle místo hodně ráda a je pro mě děsivou představou, že ho dokáže zničit zub času, stejně jako mnoho dalších míst v Českém ráji.




Po modré pokračujte k Jižnímu sedlu, kde se držte červeného značení směrem na Hrubou Skálu. Cestou minete několik skalních vyhlídek a Arboretum Bukovina. Z nádvoří zámku si můžete užít pohled do skalního města i na nedaleké Trosky. Ze zámku pokračujte dále po Zlaté stezce Českého ráje, nádhernou, klidnou lesní cestou až k Věžickému údolí. Odsud pokračujte po žlutém značení přímo k rybníku, hovorově zvanému Věžák. Přesně nad ním se tyčí proslulá "skála za rybníkem" z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Žlutá trasa vás dále dovede pod odbočku na Vyskeř. Tohle místo má svoje prvenství. Právě na téhle cestě totiž najdete nejkratší silniční tunel v České republice - Pekařovu bránu. A nejen to. Brána totiž není jenom tunelem, ale původně skalní vyhlídkou, na kterou můžete vystoupit. Trasa vás dále navede přes žluté a modré značení k místu, které vás nutně chytne za srdce. Křížovou cestou od Kostela Nanebevzetí Panny Marie vystoupejte na vrch Vyskeř, kde na vás již z dáli vykukuje Kaple sv. Anny. Teprve až se ke kapličce dostanete, dojde vám, jak úžasné tohle místo je. Po modré a cyklistické trase se odsud dostanete zpět do Kacanov. Čekání na autobus si můžete zkrátit v místím pohodovém kempu.








85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page