top of page

KLOKOČSKÝMI VÝHLEDY

Délka trasy: 15,5 km

Převýšení: 291 m


Je zvláštní, jak funguje magie některých míst. A Klokočské skály jsou pro mě osobně jedním z nejmagičtějších míst v Českém ráji. Zdejší les a výhledy mířící ke Kozákovu jsou na podzim o to magičtější. Nebývám tu často. Pamatuji si, když jsem sem poprvé zabloudila ještě v letech, kdy pro mě příroda neměla takovou váhu jako teď. Od té doby jsem tu nebyla mockrát. Paradoxně na každou návštěvu Klokočských skal si moc dobře vzpomínám. Patří mezi oblasti, u kterých si několikrát do roka říkám, že bych se sem chtěla zase podívat. Nechci ale narušit osu zážitků, které mám s tímhle místem spojené. Procházky s lidmi, bez nichž by můj život nebyl takový, jaký je. Úsměvy, které jsme rozdávali místnímu borovicovému lesu. Fotky a filosofické debaty na pískovci. Čím jiným udělat další návštěvu zapamatovatelnou, než běháním.

Dolánky/ Turnov

Na start dnešního méně náročného runhiku se vydáme do Dolánek. Dolánky jsou takovou vstupní branou do celé oblasti Maloskalska. V sezóně se tudy často nedá skoro projít. Každý, kdo Dolánky alespoň jednou navštívil, si ve vzpomínkách jistě uchoval místní ikonickou ukázku tradiční lidové architektury - Dlaskův statek. Trasu dnes můžeme dle preferencí zakončit na stejném místě, nebo doběhnout do samého srdce Českého ráje, kterým je Turnov.

Okruh Klokočskými výhledy

Dnes se vydáváte na lehkou, přehlednou trasu. Proběhnutím kolem Dlaskova statku se držte červené turistické značky. Přeběhnutím mostu se dostanete na druhou stranu řeky Jizery a následně k rozcestníku Náhon. Odtud můžete rovnou vyběhnout po neznačené trase ke Kopalově vyhlídce. Já ale trasu vedu vyběhnutím do Metelkových sadů a následně proběhnutím celého parku právě ke zmíněné vyhlídce. Červená vás odsud povede ještě kousek příjemnou lesní cestou a následně po silnici přímo do Záholic na parkoviště. Tady už jsou Klokočky na dosah.

Vstup do lesů si zpestřete odbočením na vyhlídku Zdenčina skála a následně se vraťte na zelenou naučnou stezku Klokočské skály, kterou proběhnete až k rozcestníku Klokočské průchody. Cestou se nebraňte několika zastavením na různých vyhlídkových místech, která zde pískovec vytvořil. Z místních skal spatříte rozhlednu na nejvyšší hoře Českého ráje - Kozákov. Držte se žluté a zelené naučné stezky přímo k největší pseudokrasové jeskyni Českého ráje. Paradoxně ji naleznete ve skalní oblasti Amerika a pyšní se názvem Postojna. Pokračováním po žluté značce vás čeká seběh příjemným lesem a následně stoupání zpátky do Záholic. Odsud se vratťe po stejné trase ke Kopalově vyhlídce. Tentokrát už ale využijte neznačenou trasu a seběhněte přímo k rozcestníku Turnov - Náhon. Tady se napojte na cyklotrasu Greenway Jizera a podél řeky doběhněte až na autobusové nádraží v Turnově, odkud je to co by kamenem dohodil i na vlak. V teplejších dnech doporučuji využít přechod mezi autobusákem a vlakovým nádražím k vydechnutí a zastavení se na nejlepší zmrzlinu široko daleko, kterou je togelato v Nádražní ulici.


40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page