top of page

CESTOU VODOPÁDŮ NA VYHLÍDKU PALIČNÍK

Délka trasy: 17,5 km

Převýšení: 456 m


Paličník. Vyhlídka, na kterou jsem se snila podívat několik let. Než jsem se přistěhovala do Liberce, neustále jsem přemýšlela, jak naplánovat výlet na tuhle instagramově profláklou vyhlídku tak, abych na cestě neztratila mládí. No a pak přišlo stěhování a já věděla, že tohle místo bude jedno z těch prvních, na které se vydám. A bylo to tak. Od té doby už jsem na Paličníku byla několikrát. Jizerky už mám v podstatě celé dost prochozené, ale vždycky se sem ráda vracím. A stejně tak ráda objevuji nové a nové vodopády, kterých je v Jizerkách nespočet. A rovnou několik jich nabízí i trasa, na kterou se můžete vydat v rámci tohoto příspěvku.


Bílý Potok pod Smrkem jako záchytný bod

Výšlap na jednu z nejkrásnějších vyhlídek Jizerských hor začneme v Bílém Potoce. Sem se dostanete pohodlně vlakem přímo z Liberce. Výletní trasa je okruhem a proto počítejte s tím, že z Bílého Potoka budete vyrážet i na cestu zpět domů.

Hurá do kopců!

Přímo od vlakové zastávky v Bílém Potoce se vydáte po žluté turistické trase, která vás povede až na vrchol Paličníku. Po projití obcí Bílý Potok se žlutá schová do lesů, kde vás do kopců vede příjemná cesta kopírující Hájený potok, který se dole v obci vlévá do řeky Smědá. Počítejte s tím, že od vlakové zastávky vás čeká jen a jen stoupání. Kompenzací vám může být, že už právě zmíněný Hájený potok nabízí pohledy na krásné vodopády šumící lesem. Přes Hájený potok cestou narazíte na několik dřevěných mostků.

Po zhruba 5,5 kilometrech se ocitnete přímo u vyhlídky Paličník. Nachází se v nadmořské výšce 944 metrů a kruhový výhled, který nabízí po vystoupání na vyhlídkovou skálu je jedním z nejhezčích, který v Jizerkách můžete spatřit. Pokud si chcete Paličník užít ještě víc, doporučuji sem zavítat mimo hlavní turistické časy. Jak už to tak bývá, u těchto příliš známých míst se často stává, že je tak trochu svátek zažít zde chvilku o samotě. Z Paličníku budete pokračovat po modré trase až k rozcestníku Předěl. Odsud se po hřebenovce dostanete k rozcestníku Černá Smědá a pokračovat budete přímo na Smědavu. Nedaleko původní horské chaty nezapomeňte minout zajímavý bod na trase, jímž je soutok Hnědé a Černé Smědé. Pokračovat dále budete po červené trase a to přímo zpět až do Bílého Potoka. Než tam ale dorazíte, můžete se zastavit u dalších vodopádů na této trase. Nabídne vám je právě řeka Smědá. Cestou po červené dbejte zvýšené opatrnosti. Cesta se tady proplétá po hlavní silnici vedoucí serpentinami a tam, kde prochází lesem je to lidově řečeno celkem o ústa. Konečný úsek trasy není ochuzen o zajímavosti. Těmi jsou například sedmitrámový most, jenž je nejvýše položený z mostů, po nichž komunikace překonává tok řeky Smědé, nebo 8 metrů vysoký žulový Kříž milénia.


31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page